您的位置: 首页 > 设计 >

SHEJIN SPACE|“西湖云谷”汉服体验中心

 



西湖云谷位于杭州西湖畔,甲方的诉求是作为符合年轻人审美的汉服租售体验馆。
WestLakeYunguislocatedattheWestLakeinHangzhou.ItisintendedtoserveasaHanfurentalandsalesexperiencemuseumthatmeetstheaestheticsofyoungpeople.
 







我们通过对项目的深入解读,整个方案吸取了东方园林的特点,打破接待区放在入口处的传统思路,重新建立使用者的行走逻辑。塑造出一条曲折通幽的小径,增加了进入场地的仪式感。接待和交流洽谈就自然的放在了后场区,既最大化的利用了自然光线也给人一种柳暗花明的心理感受。
Throughthein-depthinterpretationoftheproject,theentireplanhasabsorbedthecharacteristicsoforientalgardens,brokenthetraditionalthinkingofthereceptionareaattheentrance,andre,establishedtheuser'swalkinglogic.Atortuouspathhasbeenshapedtoincreasethesenseofceremonyenteringthevenue.Receptionandexchangesarenaturallyplacedinthebackyardarea,whichmaximizestheuseofnaturallightandgivespeopleagloomypsychologicalfeeling.
 



入口前区、接待交流区、茶室进行了两步的抬高,丰富了空间关系和体验感,接待交流区引用了中庭的概念,顶面用灯光拉膜模拟天光的感觉,地面抬高踏步、围栏和景观台形成相互穿插的关系。
白色的漆面和胡桃色家具产生强烈的对比,为更换好汉服的客户营造出独特的拍照场景。
Thefrontentrancearea,thereceptionexchangearea,andthetearoomwereraisedintwosteps,whichenrichedthespacerelationshipandthesenseofexperience.Thereceptionexchangeareaintroducedtheconceptoftheatrium.
Thefenceandthelandscapeplatformformaninterpenetratingrelationship.Thewhitelacqueredsurfacecontrastswithwalnutfurniture,creatingauniquephotosceneforcustomerswhochangetheirhanfu.
 
  






 
茶室运用悬空的设计手法,结合灯光的效果表现出院子里面带有挑台的观景房。整个空间的区域之间都没有完全的封闭,它们之间可以交流与对话,仿佛是可以流动的。极简的手法和纯净的颜色融合中国传统的元素,既契合此项目的特点又能满足现代人的审美。
The tearoom use sasuspended design technique,combinedwiththeeffectsoflighting,toshowtheviewingroomwithaplatforminthecourtyard.Thereisnocompleteclosurebetweentheentirespacearea,andtheycancommunicateandtalkasiftheycanflow.
MinimalisttechniquesandpurecolorsblendtraditionalChineseelements,whichnotonlyfitsthecharacteristicsofthisproject,butalsomeetstheaestheticsofmodernpeople.








细节上,在容易被忽视的地面高低转折之处内嵌了灯光条,提醒行人注意,而不是贴上“注意脚下”的字贴。设计了对应入口景观的墙面造型只为更好的隐藏电箱门,门禁开关也可以和门牌完美的结合。
Indetail,alightbarisembeddedintheturningpointoftheground,whichiseasilyoverlooked,toremindpedestrianstopayattention,insteadofstickingtothewords"attentiontoyourfeet".
Thewallshapecorrespondingtotheentrancelandscapeisdesignedtobetterhidetheelectricboxdoor,andtheaccesscontrolswitchcanalsobeperfectlycombinedwiththedoorplate.
















  项目名称:“西湖云谷”汉服体验中心
  项目类型:商业|汉服展示馆|室内设计
  项目地点:杭州,浙江
  设计时间:2019/4
  主创设计:惟洋
  参与设计:张子豪