《SPACE DESIGN·往来》

Jun 02,2023


在一个固定的区域中,将经过岁月沉淀的痕迹与现代设计结合一起,碰撞跨界思维,以便产生一个新型居住空间。空间主题定为“往来”,是对过往和未来的态度。设计师认为对过去的后悔与未来的担心导致我们无法活在当下,由此借助空间对这两种态度的反思并关注当下的生活。设计师用了两个对角圆弧围合成了客厅,第一个圆弧解决尖锐墙角问题的同时把沙发包合起来,如同小船停靠在港湾,平静、安全,在墙面上方掀开一角,挤出一团暖暖的光;靠近阳台即第二个圆弧与外部渗透呼应,将阳台融入客厅;沙发背景墙除了“掀起一角”的灯光装置,我们还插入了一个小型斜三角石块装置,上面印刻“harbour”-港湾,不仅可以与空间中其余石块元素相呼应,也是隐喻着家庭是温暖的港湾;

Traces of age and modern design are combined in a fixed area, colliding with cross-border thinking, to produce a new type of living space. The theme of the space is "back and forth". It's an attitude toward the past and the future. The designer believes that regretting the past and worrying about the future make us unable to live in the present, so he uses the space to reflect on these two attitudes and call on people to pay attention to the present life.Two diagonal arcs enclosed the living room. The first arc SOLVES the problem of sharp corner at the same time the sofa bag is closed, as if the boat is anchored in the harbor as calm and safe. A corner off the wall was uncovered, squeezing out a group of warm light; The 2nd circular arc is in the place that approaches the balcony and exterior permeate echo, blend the balcony into the sitting room;In addition to the lighting installation "lifting a corner" on the sofa background wall, we also inserted a small diagonal triangular stone installation with "harbour" engraved on it. This not only echoes the rest of the stone elements in the space, but also serves as a metaphor for the family as a warm harbor;

089A0110 - 副本.jpg

1689249082804684.jpg

1689249082455021.jpg

089A0092 - 副56.jpg

打破原有餐厨区域闭塞的空间形式,围绕承重柱,我们设计了一个满足多种功能形式场景的餐岛区;定制的C型月灯承担起餐厅区域的照明,此外还串联着沉重柱洞石;桌角用“石块”来叠加支撑,增加一些室内趣味;在空间这根承重柱的处理上最终选择了十公分厚的自然面洞石,材料自身的肌理感与厚重感消解了空间的乏味;业主在委托之初,多次提及餐厨区域的体验感,设计师希望“体验感”不仅是通过功能的改善去实现模糊空间之间的界定,而是用氛围引导行为,业主能够体验在一种自然而然的状态中生活;To break the spatial form of the original kitchen area occlusion, we designed a restaurant island area around the load-bearing columns to meet various functional forms of the scene. The custom C-shaped moon lamp provides the lighting for the dining area and also connects the heavy column stone. The table corners are stacked with "stones" for support, which also adds some indoor interest;For this load-bearing column, we finally chose a natural cave stone with a thickness of 10 cm. The texture and weight of the material dispelling the boredom of the space. At the beginning of commissioning, the owner mentioned the experience of the kitchen area many times. The designer hopes that "sense of experience" is not only to blur the boundaries between Spaces through the improvement of functions, but also to use atmosphere to guide behavior. In this way, the owner can experience living in a natural state;

2598.jpg

慕.jpg

089A0440.jpg

主卧和影音室跳跃着的色彩宣誓着在各自的领地里做各自的事情,灵动浓郁的克莱因蓝运用在影音室,此处承担休闲、工作、观影等多功能;空间的抬高处理弱化了与客厅的联系,让影音室成为半私密半开放的空间,大部分几何体块的搭接阐述着建筑感;

The jumping colors of the master bedroom and studio promise to do their own thing in their own territories. A vibrant Klein blue is used in the video room. This place is responsible for leisure, work, watching movies and other functions; The elevated processing of the space weakens the connection with the living room, making the audio-visual room a semi-intimate and semi-open space. The lapping of most of the geometric volumes illustrates the sense of architecture;

多功能室动图.gif

089A0092 - 副本.jpg

25933.jpg

作为强私密的空间,主卧以套房的形式呈现,卧室、卫生间、浴缸、衣帽间都划分在同一片区域内,大量的弧形元素除了美感的因素,更多的是想让空间具备弧线的柔和特性和安全感;卧室背景墙是一个三层叠加的半弯曲弧拱造型,搭配定制微水泥圆球,颜色选用低饱和烟粉“蔷薇野莓”与温馨奶油白,营造温润舒适的居住空间;浴缸区域做了整体抬高增强仪式感,两侧用曲面片墙围合,墙壁内侧有一个隐藏排气扇,同时又是一个透光壁龛,顶部则采用“弧形回光设计”的形式来进行此处的点睛之笔;主卧的衣帽间区域是将两米长的飘窗改造为梳妆台,满足女主人日常化妆需求,尽头的两侧做了开放式收纳;在儿童房的学习区域我们结合现有墙体模拟“城堡”做了造型,两处弧形门洞的转折连接打破空间的统一,后方是收纳柜与壁龛结合,奶油色的涂料与木地板共同营造温暖的氛围;

As a strong privacy space, the master bedroom is presented in the form of a suite. Bedrooms, toilets, bathtubs and cloakrooms are all divided into the same area. A large number of arc elements in addition to aesthetic factors, more want to make the space with the soft characteristics of arc and sense of security;The background wall of the bedroom is a three-storey superimposed semi-curved arch shaped with custom micro cement spheres. The color of low saturation pink "Roseberry" and warm cream white, to create a warm and comfortable living space;The bathtub area was raised to enhance the ritual. Both sides are surrounded by curved wall. Inside the wall is a hidden exhaust fan that doubles as a light recess. The top uses "arc light design" the form is the finishing touch here;The cloakroom area of the master bedroom is a dresser converted from a two-meter bay window. This meets the daily makeup needs of the hostess. The two sides of the end have open storage;In the learning area of the children's room, we combined the existing wall to simulate the "castle". The turning connection of two curved doorways breaks the unity of space. In the rear, storage cabinets are combined with niches. The cream-colored paint works with the wood floors to create a warm atmosphere;

089A0364.jpg089A0327 - 副本.jpg

班干部.jpg

美剧.jpg

089A0092 - 副本巴巴爸爸不.jpg




项目地址:Huzhou, Zhejiang
项目面积:268㎡
项目类型:Residential
设计时间:2022